Design team:  Architrend Architecture
Location: Ragusa
Client:  Private
Photo: Umberto Agnello

Il complesso residenziale di edilizia sociale in cooperativa, è ubicato all’ interno di un programma costruttivo in
un’area periferica nei pressi del nuovo Ospedale di Ragusa. L’insieme dei 46 alloggi realizzati su un totale di 53,
è articolato in numerosi corpi di fabbrica con tipologia bifamiliare e unifamiliare senza piano interrato
con garage al piano terra,
e unifamiliare con piano interrato adibito a garage e cantina.

The residential social housing project, is located inside of a constructive program in a peripheral area near the
new hospital in Ragusa, still under construction. The system of 46 dwellings built so far out of a total of 53 planned,
is divided into a number of buildings with type semi-detached and detached without basement with garage
on the ground floor and detached dewelings with cellar and ground floor.

Il progetto definisce un’ immagine chiara e unitaria di un nuovo quartiere residenziale che per la sua
architettura volutamente scarna e semplice intende assumere una propria identità che
riscatti il contesto dall’ anonima edilizia circostante.

The project defines a clear and unified picture of a new residential district for its architecture deliberately
sparse and simple intends to take its own identity which raises  from the context of anonymity of the buildings.

 La pianta degli alloggi è duplex con la zona giorno e il garage al piano terra e la zona notte al piano primo.
I corpi di fabbrica a rettangolo allungato costituiscono l’ aggregazione di due alloggi uniti da una lunga cornice lineare
che inquadra i prospetti principali, i quali presentano una scansione costante di pannelli in intonaco scuro
color antracite alternati alle persiane scorrevoli in alluminio a doghe fisse.

The plant of housing is duplex with the living area and the garage on the ground floor and the bedroom on the first floor.
The buildings of rectanglular form constitute the aggregation of a homogenous apartments joined by a long linear frame
that frames the main facades which have a constant scanning of plaster panels in dark anthracite color
alternating whit sliding shutters in aluminium fixed slats.

Le recinzioni dei singoli lotti che definiscono le pertinenze degli alloggi sono costituite da muri in blocchi
di cemento rifiniti con intonaco a spruzzo a grana grossa, che contribuiscono nella loro linearità
a creare uno spazio omogeneo e caratterizzato.

The fences of the individual lots that define the appurtenances of dewlings are made of concrete block walls finished
with plaster spray coarse–grained , which contribute in their linearity to create a homogeneous and pelicular space.